Produkty w koszyku (0)
  • Twój koszyk jest pusty

MEDYCYNA

Stres, niewłaściwy styl życia, zanieczyszczenie środowiska zubożają zasoby mikroelementów i zmniejszają dostępność biologiczną tlenu powodując uszkodzenia komórkowe, uszkodzenie naczyń krwionośnych (zaburzenia czynności śródbłonka) i zmiany w macierzy pozakomórkowej. Dane naukowe dotyczące procesów biochemicznych występujących podczas natleniania komórkowego, pozwoliły na potwierdzenie, że poprzez zmianę funkcji selektywnego przenikania przez błony komórkowe, niedobór tlenu może powodować niepożądane objawy i być źródłem patologii w organach i układach ludzkiego organizmu.

CELLFOOD to fizjologiczny modulator dostarczający niezbędne mikroelementy i stymulujący uwalnianie tlenu w zależności od potrzeb metabolicznych (stosownie do niedoborów) na poziomie komórkowym.

CELLFOOD wspomaga szybkie i skuteczne eliminowanie szkodliwych substancji z komórek. Poprzez poprawę funkcji śródbłonka i oczyszczanie macierzy pozakomórkowej CELLFOOD wzmacnia procesy metaboliczne w celu optymalizacji funkcji wydzielania wewnętrznego i stymulacji układu odpornościowego.

CELLFOOD wykazuje ponad 30-krotnie wyższy biologiczny potencjał przeciwutleniający w porównaniu z wartością uznawaną za optymalną dla ludzkiego osocza1.

Regularne przyjmowanie CELLFOOD powoduje znaczne zmniejszenie stężenia w surowicy reaktywnych metabolitów tlenu, markerów oraz amplifikatorów uszkodzenia oksydacyjnego spowodowanego działaniem wolnych rodników. CELLFOOD obniża do 27% poziom stresu oksydacyjnego2,8.

Korzystny profil farmakokinetyczny, dzięki unikalnym właściwościom biofizycznym, zapewnia natychmiastową dostępność biologiczną składników CELLFOOD na poziomie systemowym4.

Skuteczność preparatu Cellfood jest potwierdzona badaniami klinicznymi.

CELLFOOD z powodzeniem jest stosowany:

  • w nawracających bólach, trudnościach z koncentracją, chronicznym zmęczeniu
    CELLFOOD znajduje zastosowanie w zaburzeniach spowodowanych niedotlenieniem tkanek i organów (np. bóle głowy, trudności z koncentracją, zmęczenie, itp.) w przypadku zwiększonej produkcji wolnych rodników lub niedoboru przeciwutleniaczy (spowodowanych chorobami zapalnymi, zwyrodnieniowymi, zaburzeniami metabolicznymi i przyjmowaniem leków w połączeniu ze stresem oksydacyjnym)7.
     
  • w profilaktyce przeciwnowotworowej
    Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym, CELLFOOD może być stosowany w profilaktyce przeciwnowotworowej7,8. Wyniki sugerują, że CELLFOOD ma znaczący wpływ na metabolizm oddechowy komórek oraz na aktywację naturalnych mechanizmów antyoksydacyjnych komórek , a tym samym zachowanie prawidłowych funkcji śródbłonka8. Jako suplement odżywczy, CELLFOOD może poprawić jakość życia chorych na raka poddawanych terapii przeciwnowotworowej9.
     
  • w leczeniu przewlekłego bólu
    Badania dowodzą, że CELLFOOD może działać wspomagająco w leczeniu zespołu fibromialgii. Przyjmowanie CELLFOOD przyczynia się do znaczącego zmniejszenia bólu, redukcji osłabienia mięśni i uczucia zmęczenia po przebudzeniu oraz do ogólnej poprawy nastroju11.
     
  • w leczeniu pacjentów dotkniętych chorobami neurodegeneracyjnymi
    Badania pacjentów dotkniętych przez choroby neurodegeneracyjne i poddawanych terapii z wykorzystaniem środków chelatujących (CaNa2EDTA lub EDTA) oraz antyoksydantu CELLFOOD  w porównaniu z wykorzystaniem innych antyoksydantów, wykazały zmniejszenie reaktywnych form tlenu (RFT) oraz wyższy poziom zdolności antyoksydacyjnych organizmu (TAC) i poziomu glutationu11.
     
  • wspomagająco w leczeniu astmy
    U pacjentów stosujących CELLFOOD zaobserwowano mniejsze zużycie leków i poprawę samopoczucia6.

 

1)      Iorio E., Bianchi L.,  Storti A. CELLFOOD (Deutrosulfazyme): a powerful antioxidant, Italy, 2007

2)      Coyle M. Efficacy assessment of CELLFOOD by means of d-ROMs test, NuLife Sciences Company, Massachusetts. USA. 2004.

3)      Van Heerden J. Study on the effects of CELLFOOD on elite athletes, Univerity of Pretoria, Sport Institute (South Africa), 2001

4)      Fairhurst D. Report of an Investigation into the Colloidal Nature of CELLFOOD

5)      Milic´, R., Djordjevic´, S., 2009. Cycling performance and Cellfood. In: Loland, S., Bø, K., Fasting, K., Hallén, J., Ommundsen, Y., Roberts, G., Tsolakidis, E. (Eds.), Book ofAbstracts of the 14th Annual Congress of the European College of Sport Science. Gamlebyen Grafiske A.S., Oslo, p. 230.

6)      O’Toole A., Jackie P, Cellfood Concentrate and patients with asthma, UK.

7)      Metabolism modifications and apoptosis induction after Cellfood™ administration to leukemia cell lines. Catalani S., Carbonaro V., Palma F., Arshakyan M., Galati R., Nuvoli B., Battistelli S., Canestrari F., Benedetti S. J Exp Clin Cancer Res. 2013 Sep 9;32(1):63. doi: 10.1 186/1756-9966-32-63.

8)      The antioxidant protection of CELLFOOD against oxidative damage in vitro. Benedetti S, Catalani S, Palma F, Canestrari F. Food Chem Toxicol. 2011 Sep;49(9):2292-8. doi: 10.1016/j.fct.201 1.06.029. Epub 2011 Jun 14.

9)      CELLFOOD™ induces apoptosis in human mesothelioma and colorectal cancer cells by modulating p53, c-myc and pAkt signaling pathways. Nuvoli B., Santoro R., Catalani S., Battistelli S., Benedetti S., Canestrari F., Galati R. J Exp Clin Cancer Res. 2014 Mar 5;33:24. doi: 10.1 186/1756-9966-33-24.

10)   Efficacy of Cellfood's therapy (deutrosulfazyme) in fibromyalgia. Nieddu M.E., Menza L., Baldi F., Frediani B., Marcolongo R. Reumatismo. 2007 Oct-Dec;59(4):316-21. Italian.

11)   Improvement of oxidative and metabolic parameters by Cellfood™ administration in patients affected by neurodegenerative diseases on chelation treatment. Fulgenzi A., De Giuseppe R., Bamonti F., Ferrero M. E. Department of Biomedical Sciences for Health, University of the Study of Milan, Milan, Italy Department of Biomedical, Surgical and Dental Sciences University of the Study of Milan, Haematology-Oncology and BMT Unit, IRCCS Ca’ Granda Ospedale Maggiore Policlinico, Milan, Italy